Honda ATV Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Hey guys, recently back to the forum. Just bought a new rubicon after trading my rincon in.. I took my superwinch off of my previous atv and put in on the rubicon. Here's my problem/question. On one of my contacts on the winch where my wire (blue) connects, there's a ring halfway down the threads where, well there's no threads. Stripped I guess. I can't get the wire super tight to the contact. It's somewhat snug but by no means tight. When I run the winch, that contact gets SUPER hot. Is not being tight causing this? If so, what are my options? Thanks guys. I hope I made sense
 

·
Premium Member
Joined
·
5,956 Posts
Here's my problem/question. On one of my contacts on the winch where my wire (blue) connects, there's a ring halfway down the threads where, well there's no threads. Stripped I guess. I can't get the wire super tight to the contact. It's somewhat snug but by no means tight. When I run the winch, that contact gets SUPER hot. Is not being tight causing this? If so, what are my options? Thanks guys. I hope I made sense

Take the old nut off and stack a couple washers on the stud, then put a NEW nut on it. Don't overtighten that new one...
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Here's my problem/question. On one of my contacts on the winch where my wire (blue) connects, there's a ring halfway down the threads where, well there's no threads. Stripped I guess. I can't get the wire super tight to the contact. It's somewhat snug but by no means tight. When I run the winch, that contact gets SUPER hot. Is not being tight causing this? If so, what are my options? Thanks guys. I hope I made sense

Take the old nut off and stack a couple washers on the stud, then put a NEW nut on it. Don't overtighten that new one...
Is it becoming hot because it's not tight??
 

·
Premium Member
Joined
·
38,518 Posts
Here's my problem/question. On one of my contacts on the winch where my wire (blue) connects, there's a ring halfway down the threads where, well there's no threads. Stripped I guess. I can't get the wire super tight to the contact. It's somewhat snug but by no means tight. When I run the winch, that contact gets SUPER hot. Is not being tight causing this? If so, what are my options? Thanks guys. I hope I made sense

Take the old nut off and stack a couple washers on the stud, then put a NEW nut on it. Don't overtighten that new one...
Is it becoming hot because it's not tight??
noooooooo..they get hot because the wire is too small to carry the load. but never hurts to get it tight.
 

·
Premium Member
Joined
·
6,522 Posts
If it's not tight all the current goes through the little bit that is touching, so HOT. If you get it tight there is a larger area for the current to go through so not as hot.

And like Shade said, smaller wires get hotter. Use 6ga.
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Thanks guys, I think the extra washers are gonna do the trick . I just ran it and it worked. I appreciate the help!!
 

·
Registered
Joined
·
8,309 Posts
you can also solder over the treads , to help make a more solid connection too! and will help keep it from backing off the treads!
 
1 - 8 of 8 Posts
Top