Honda ATV Forum banner

1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #1
I have a 2004 Rancher 400 AT that I purchase new. I took it to the shop for two recalls (transmission/tie rod) in 2005. I haven't ridden it very much since(it has 154 mile on it now.) I start it from every once in while to keep the battery charged. I took it out last weekend and it would not go over 20 mph while in ESP. When I put it in AUTO it will go about 30 mph. It will idle all day long and seems to have plenty of power. Last weekend I rode it 15 miles up and down old logging roads without any problems other than the speed issue.

Anyone have any ideas what the problem could be?
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #3
It's not cutting out and backfiring or anything like that, it's like I am holding the throttle wide open in 2nd or 3rd gear, it is wound tight. I took the left side cover off last night and let it idle while I sat beside it and changed gears, I could hear it change each time I pushed the button. It's weird, I can hear it go into 1st and 2nd but as I going into 3rd, 4th and 5th it is harder to hear each gear change. It's like they get progressively quieter. (If that makes sense)
 

·
Registered
Joined
·
1,873 Posts
Any Codes flashing on the display?
 

·
Super Moderator
Joined
·
18,227 Posts
Check you engine case and make sure no one has swapped you out with a Yamaha engine...!!!!! LOL JK

When you had it up and shifted through the gears how did the engine sound? and what speeds did it reach then?
 

·
Registered
Joined
·
1,873 Posts
Ok lets start simple.. Are you in low range??
 

·
Registered
Joined
·
1,873 Posts
Sorry It doesn't have it I was thinking of a different model.
 

·
Registered
Joined
·
130 Posts
I have a 2004 Rancher 400 AT that I purchase new. I took it to the shop for two recalls (transmission/tie rod) in 2005. I haven't ridden it very much since(it has 154 mile on it now.) I start it from every once in while to keep the battery charged. I took it out last weekend and it would not go over 20 mph while in ESP. When I put it in AUTO it will go about 30 mph. It will idle all day long and seems to have plenty of power. Last weekend I rode it 15 miles up and down old logging roads without any problems other than the speed issue.

Anyone have any ideas what the problem could be?
Because I'm not familiar with what accessories your Rancher has? Do you have a Tach? If so at top speed what does the Tach indicate?

There is a possibility even though the engine sounds good, it may not be getting up to full RPM? Plus you're suffering Power loss you aren't hearing yet (you may hear a pinging sound? at full throttle at top speed). I'm thinking because you haven't ridden it much (154 miles since 04?) the problem is in the Carb. Fuel does some nasty stuff when it sits inside of any Carb for any length of time. Because the fuel has been sitting idle (no pun intended) for so long, it does break down and looses much if not all of it's octane.

I would change out the fuel, and remember the newer blended fuels start to break down much earlier than the stuff you have in the system now (usually within 6 months for the new stuff) And I would also add a fuel system cleaner to the new fuel you put into your tank.

I know there are quite a few other fuel system cleaners on the market that really do well. But I have used Chevron Techron (in a black bottle, and more expensive than most) with great success. I would do this all right before I took the ATV out for a good long run. It's my belief that between the loss of octane and the fuel breaking down, you're loosing top end RPM's and Power.

I would do this before spending money on anything else. Also because you don't run the engine much. I would install a fuel shut off (if there isn't already one in the fuel line?) and when you finish using the Honda, I would turn the fuel supply off while the engine is still running. Once the engine quits, turn the ignition off. Now the fuel if it goes bad again won't crud up the inside of the Carb on you.

Good Luck (Bustamove):D
 

·
Registered
Joined
·
1,873 Posts
Because I'm not familiar with what accessories your Rancher has? Do you have a Tach? If so at top speed what does the Tach indicate?

There is a possibility even though the engine sounds good, it may not be getting up to full RPM? Plus you're suffering Power loss you aren't hearing yet (you may hear a pinging sound? at full throttle at top speed). I'm thinking because you haven't ridden it much (154 miles since 04?) the problem is in the Carb. Fuel does some nasty stuff when it sits inside of any Carb for any length of time. Because the fuel has been sitting idle (no pun intended) for so long, it does break down and looses much if not all of it's octane.

I would change out the fuel, and remember the newer blended fuels start to break down much earlier than the stuff you have in the system now (usually within 6 months for the new stuff) And I would also add a fuel system cleaner to the new fuel you put into your tank.



I know there are quite a few other fuel system cleaners on the market that really do well. But I have used Chevron Techron (in a black bottle, and more expensive than most) with great success. I would do this all right before I took the ATV out for a good long run. It's my belief that between the loss of octane and the fuel breaking down, you're loosing top end RPM's and Power.

I would do this before spending money on anything else. Also because you don't run the engine much. I would install a fuel shut off (if there isn't already one in the fuel line?) and when you finish using the Honda, I would turn the fuel supply off while the engine is still running. Once the engine quits, turn the ignition off. Now the fuel if it goes bad again won't crud up the inside of the Carb on you.

Good Luck (Bustamove):D




Good advice^^^^^^^^^^^^^^
 
1 - 12 of 12 Posts
Top