Honda ATV Forum banner
1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #1 ·
i got a '94 300ex im working on, has anybody have a issue where the top end is getting oil, but there is a loud ticking coming from the head? i have no idea whats wrong.
 

·
Premium Member
Joined
·
23,581 Posts
Have you tried adjusting the valves?
 

·
Super Moderator
Joined
·
38,618 Posts
agree ^^^^^^ adjust your valves...ONLY DO THIS WHEN THE MOTOR IS COLD !
 

·
Registered
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #5 ·
nope, valves wernt the issue..we just tore the top end apart..the oil pump is going out causing..

1.the rockers getting trashed
2. a cooked cam
3. streched cam chain
4. needs a new oil pump..

so..good thing me and my dad are splitting the cost to fix it cuz im about ready to put it on craigslist and say screw it
 

·
Super Moderator
Joined
·
38,618 Posts
nope, valves wernt the issue..we just tore the top end apart..the oil pump is going out causing..

1.the rockers getting trashed
2. a cooked cam
3. streched cam chain
4. needs a new oil pump..

so..good thing me and my dad are splitting the cost to fix it cuz im about ready to put it on craigslist and say screw it
glad you found out most of the problems..lol..but..i would like to add..seeing how we didnt get that far into the nosie..we would have told you to tear the motor top end off..and inspect the top end..but..anyway..glad you caught it now..otherwise..you would be putting it on craigslist..because your motor would have seized..and then gone..lol..anyway..good catch..glad you caught it now.
 

·
Registered
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #7 ·
haha yeah, the motor is a '96 bottom end with a '94 top end, but nobody checked the oil pump..witch we believe is what was causing the trouble..were gonna fix it with OEM parts since there cheaper, and i want to save for a 00+ 400ex in a few years
 

·
Super Moderator
Joined
·
38,618 Posts
haha yeah, the motor is a '96 bottom end with a '94 top end, but nobody checked the oil pump..witch we believe is what was causing the trouble..were gonna fix it with OEM parts since there cheaper, and i want to save for a 00+ 400ex in a few years
while you got the side cover off..and replacing the oil pump..this would be a good time to inspect your clutches..centrifugail clutch arms..also remove the oil filter screen that rest in the bottom and check/clean it.. if it has one.
 

·
Registered
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #9 ·
we were gonna clean the oil screen anyway since there were chunks of the cam cover gasket in the filter, so were gonna flush the entire oil system and put new oil, filter, cleaned screen back in it, and ill have to tell my dad to check the clutches, i know they were still good last time i rode it but i plan on keeping this for at least 2 more years. but till i get this fixed at least i can still ride my dads 01 trailblazer haha
 

·
Super Moderator
Joined
·
38,618 Posts
we were gonna clean the oil screen anyway since there were chunks of the cam cover gasket in the filter, so were gonna flush the entire oil system and put new oil, filter, cleaned screen back in it, and ill have to tell my dad to check the clutches, i know they were still good last time i rode it but i plan on keeping this for at least 2 more years. but till i get this fixed at least i can still ride my dads 01 trailblazer haha
great..do all that now..while you got the cover off..no sense in going back into it later..using up another gasket perhaps..do it now while the cover is off..smart move..thats called using your head other than for a hat rack !..lol.
 

·
Registered
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #11 ·
yep, this is the last time i want to go this deep into this motor..its like $185 for cam and rockers alone, minus the oil pump, and rear end..thos i can get off my parts quad..the cam chain and sliders will be replaced..i think i might buy a 400ex exhaust (i think they fit) while i have the plastics off..
 

·
Registered
Joined
·
450 Posts
hey sorry im new and was wondering if anyone could tell me how to post a question thanks
 

·
Registered
Joined
·
3,003 Posts

·
Registered
Joined
·
585 Posts
yeah i had a 300ex that i bought not running... got it running and it was making so much noise i thought it was gonna fly apart i didnt even ride it... bought a top end from gdh put it on same thing... i didnt know what it was i went through the motor and i couldnt find a thing i sold it to a guy he had mechanic strip the motor and was bummed too then he finally found that a rocker arm was bad lol
 

·
Registered
Joined
·
450 Posts
im having the same problem on my bike i run 20w50 should i run a different oil?
 

·
Super Moderator
Joined
·
38,618 Posts
im having the same problem on my bike i run 20w50 should i run a different oil?
i know your not gonna go for this..butttttttttttt..the oil has nothing to do with the noise..if your motor is making a noise..it's because something is wrong with it..loose timming chain ?..bad rockers ?..worn cam..which causes loose timming chain ?..bent valve ?..sooooo many things comes into a noisey engine..but the oil has no bearing on it..unless of course..your not gettting oil to the top end ??..then this will make your noise.
 
1 - 16 of 16 Posts
Top