Honda ATV Forum banner

1 - 20 of 26 Posts

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #1 ·
It will never start in the cold and it seems like it has a weak spark. Stock cdi stock coil and battery tests good. Any clues on what could b the cause of this?
 

·
Super Moderator
Joined
·
18,228 Posts
400EX??? you can try jetting it for the cold the 400's are extremely tempermental when it come to the cold weather, anyone up here with them will agree.

What I recomend is to simple set the choke to half pump the throttle 4 or 5 good pumps and barly I mean BARELY hold the throttle and start it when it starts keep that throttle position for about 2 or 3 min gradually turning off the choke after about 5 or so min you should be able to ride.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Haha yeah its my brothers it will turn over for ever and just will not fire. When u take out the spark plug its barely sparking at all like the cutest little spark u ever did see! Could anything cause that?
 

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
Weak connection somewhere.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #6 ·
K any clue where 2 start looking?
 

·
Super Moderator
Joined
·
18,228 Posts
I don't think it has anything to do with a weak spark...it's a 400EX they hate cold weather. it starts fine when it's warm dosen't it? try putting a heat lamp on the CDI and see if it will start.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #8 ·
I dunno if it starts good in the summer we got it this winter and they had the thing all f'ed up so i had 2 change alot of things. But we got it cheap cuz the ppl thought it was the rings were fried. They just had a drilled out jet that was like a garden hose basically. Why are ppl so dumb?
 

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
Just check all the connections and put dialect grease on them.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #10 ·
We checked all the conections that had 2 do with that and they were all fine we put dielectric compound on them all. Still a C*** 2 start up!
 

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
I don't know what to tell you then.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Ballz i guess its not my problem atleast i can still ride. LOL i guess hes gunna have 2 wait till summer and see if it starts then?
 

·
Registered
Joined
·
2,735 Posts
Yep guess so.Sorry.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Haha its all good when he get that running then hes faster than me! Right now i can win lol
 

·
Premium Member
Joined
·
6,616 Posts
So have you guys ever got it going?
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Yeah we just have 2 hook it up to a battery charger because it will kill the battery 10 times before it will even fire. Then once its going we gotta baby sit it for like 20 minutes cuz it will occasionally die out. Then u can ride it and once its going its fine.
 

·
Premium Member
Joined
·
6,616 Posts
Are the valves adjusted? try going up 1 size on the pilot jet.
 

·
Super Moderator
Joined
·
18,228 Posts
Low battery voltage will cause a weak spark. Like i said try putting a heat lamp or a lightbulb close the the battery area. Our boomlifts have a sleeve that slips over the battery and you plug it in to keep the battery warm. you loose cranking amps during cold months and if you have a weak cell it drops off even more.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,389 Posts
Discussion Starter · #20 ·
We tested the battery and it says its fine! Ill see about bumping up the pilot jet.
 
1 - 20 of 26 Posts
Top