2013 Honda Rancher ES - Honda ATV Forum
Repair & Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 07-04-2019, 05:08 PM Thread Starter
Junior Member
 
strikeback24's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
Unhappy 2013 Honda Rancher ES

I had run my atv for about 30 minutes brought it home and parked it. The next time I went out to ride it, it will not start. It is fuel injected. I have checked the fuses, kill switch is off, Can hear the fuel pump when I cut the switch on. The battery is strong, had it on maintenance charge and it shows 100%. It does not have but about 70 miles on it. Spark plug is also good. It turns over just will not start. Any help would be greatly appreciated.

Roy
strikeback24 is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 07-04-2019, 05:15 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
retro's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Ojibwe Gichigami
Posts: 5,699
Liked: 3106 times
Does it have spark across a new NGK plug?

Plenty of fresh non-ethanol fuel in the tank?
Jeepwm69 and _Wilson_ like this.


retro is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 07-06-2019, 12:15 PM Thread Starter
Junior Member
 
strikeback24's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
Yep Today (Saturday) just put a brand new NGK plug in it. Also has about a tank of non ethanol fuel in it. Non ethanol is all I have ever used in it.
Still doing the same thing. Motor is turning over just will not start.
Thanks,
Roy
strikeback24 is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 14 (permalink) Old 07-06-2019, 12:38 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
retro's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Ojibwe Gichigami
Posts: 5,699
Liked: 3106 times
Ok, does it have visible spark though? Is the fuel pump starting up for a second when you turn the key on?


retro is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 07-06-2019, 04:44 PM Thread Starter
Junior Member
 
strikeback24's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
When I cut the switch on I an hear the fuel pump cut on. When I put the new plug intoday I did not check for a spark since it was a brand new plug. I can say though that the old plug did not have a spark. The ATV only has 76 miles on it though.
Thanks
Roy
strikeback24 is online now  
post #6 of 14 (permalink) Old 07-06-2019, 04:54 PM
Senior Member
 
Melatv's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Saint John NB Canada
Posts: 2,896
Liked: 311 times
Hi: Check for spark -- you need spark

2011 Honda TRX420FPA PG CTE camo EPS
Auto & Electric Shift -- IRS -- Programmed Fuel Injection
25" Kenda K587 Bear Claws HTR
Garmin Montana 600 Ram mount & Rugged mount
2500 Runva Winch
Winter Pak Plus 2/4 Zone Thumb & Hand Warmers

If all the animals run in one direction follow them.

If you can't soar with the Eagles, then run with the Chickens.
Melatv is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 07-06-2019, 04:58 PM Thread Starter
Junior Member
 
strikeback24's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
Where do I go if there is no spark when I check it
Thanks
Roy
strikeback24 is online now  
post #8 of 14 (permalink) Old 07-06-2019, 07:33 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
retro's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Ojibwe Gichigami
Posts: 5,699
Liked: 3106 times
Check that the kill switch is in the "Run" position in case it got bumped accidentally. Then check the 10 amp ignition fuse inside the fuse box. Let us know how it goes.
_Wilson_ likes this.


retro is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 07-07-2019, 12:25 PM Thread Starter
Junior Member
 
strikeback24's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
The kill switch is in the run position, Took the spark plug out and held against the frame and I do have a spark. I checked all the fuses and they are all good. When I turn the ignition switch to on I hear a clicking noise for a couple of seconds. I thought they may be the fuel pump but not sure. When I looked in there , there is a vertical type cyclinder with the top portion being black. We listened but the click is not from there . The click seems to be coming from some where under the seat. Still cranking but not starting. I really appreciate all you guys help.
Thanks
Roy
strikeback24 is online now  
post #10 of 14 (permalink) Old 07-07-2019, 03:48 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
retro's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Ojibwe Gichigami
Posts: 5,699
Liked: 3106 times
The clicking is the fuel pump relay. Unplug the connector and plug it back in in case its getting a bad connection. Then bypass the relay to start the fuel pump. It shows how to do that in the service manual. If the pump still don't start up by jumpering the relay it probably needs replaced.


retro is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda ATV Forum > Honda ATV Technical Discussions > Repair & Maintenance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome