300ex battery will not stay charged - Honda ATV Forum
Honda FourTrax Discussions for the FourTrax Rincon, Foreman, Rancher, Recon

 1Likes
  • 1 Post By dukecharmary
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 06-16-2019, 05:21 PM Thread Starter
Junior Member
 
4TrAxmudd's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: Upstate NY
Posts: 8
300ex battery will not stay charged

It has good spark, starts up with a fully charged new battery. But as soon as you shut it off it will not restart. I have changed the voltage regulator. Any ideas?
4TrAxmudd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 06-16-2019, 06:28 PM
Senior Member
 
mrbb's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: NE Pa
Posts: 7,986
Liked: 2055 times
are you 100% sure battery is GOOD, even NEW battery's can be bad
so, might want to have load tested and rule it out 100% before going digging?
mrbb is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 06-16-2019, 08:17 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
SlammedRanger's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Norwalk,OH
Posts: 4,290
Liked: 1264 times
Garage
When you say it dosnt start. Does it not crank? Just click? We need more info. What i would do is the normal procedure for not starting. Ride it and get it to the point that it dosnt run. Pull the plug and check for spark. Do a compression test. And try starting fluid to see if it pops off on that. Simple fuel spark and air test. 300ex's were known for boiling fuel in there metal gas tanks(if this is an older 300ex) didnt specify a year. Could be that simple. Welcome to the forums!

07 416ex
To many mods to list in signature(ran out of space lol)


Check out garage for full list
SlammedRanger is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 (permalink) Old 06-17-2019, 04:07 PM Thread Starter
Junior Member
 
4TrAxmudd's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: Upstate NY
Posts: 8
It has good compression and spark.It starts fine with a new battery. As soon as you shut it off, it will not restart. The battery goes completely dead.
4TrAxmudd is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 06-17-2019, 04:07 PM Thread Starter
Junior Member
 
4TrAxmudd's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: Upstate NY
Posts: 8
This is a 1999 model.
4TrAxmudd is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 06-17-2019, 05:20 PM
Senior Member
 
mrbb's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: NE Pa
Posts: 7,986
Liked: 2055 times
again, have you had this battery load tested or NOT??
as a GOOD battery should NOT go dead after running a while?
it should be able to handle a discharge for a pretty long time as this atv doesn't come OEM with a ton of electronic's on it to drain it that fast
if a NEW battery has bad cells, it will discharge FAST, the amount of juice sucked down to start it the first time, might be all it has
so, just cause its NEW< doesn;t mean its GOOD battery!

you need to rule it out 100% before moving forward here!
mrbb is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 06-17-2019, 06:33 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
SlammedRanger's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Norwalk,OH
Posts: 4,290
Liked: 1264 times
Garage
I agree ^^^ sounds like a dead cell in the battery to me.

07 416ex
To many mods to list in signature(ran out of space lol)


Check out garage for full list
SlammedRanger is online now  
post #8 of 9 (permalink) Old 06-20-2019, 06:50 AM
Junior Member
 
dukecharmary's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 3
Liked: 1 times
Check your battery. This is exactly what happened to my 300. Got a new battery due old would not stay charged. Same problem, Changed solinoid,starter, battery cables, problem continued. Figured had a short to frame somewhere in harness but finally did a load check on new battery, bingo...got me a better new battery. Problem solved.
mrbb likes this.
dukecharmary is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 06-23-2019, 05:47 AM Thread Starter
Junior Member
 
4TrAxmudd's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: Upstate NY
Posts: 8
It was the “old” new battery, dead cell. Thanks for your suggestions guys.
4TrAxmudd is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda ATV Forum > Honda Model Specific Discussions > Honda FourTrax

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome