trx300 4x4 changed CDI now dont start - Honda ATV Forum
Honda ATV Forum
Go Back   Honda ATV Forum > Honda ATV Technical Discussions > Repair & Maintenance

Repair & Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

Like Tree2Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-08-2017, 07:29 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
racerwhit's Avatar
 
Member #84025
Join Date: Jan 2017
View racerwhit's Photo Gallery(0)
Posts: 7
Liked: 1 times
Angry trx300 4x4 changed CDI now dont start

91 model I recently got for my son. it needed a lot of work, but we got it running without much trouble. However, it had an intermittant problem as it would die after running for some time. If I wiggled the cdi box, it would restart and run awhile longer. the wires were cracked and broken at the back of the plug so I ordered a new cdi box that came with a new pigtail, but the wires were different color. no problem, I just wired it back in the same position as the old one and soldered the connections. It would not fire up. No fire to the plug. I download a repair manual and follow the instructions for checking the cdi module and find that the neutral safety switch has continuity when the manual says it should not. even if I unplug the wire from the switch at the bottom righthand side of the engine, it still shows continuity to ground at the cdi. Sounds like the wire is shorted to ground, right? Can I run a jumper wire from the cdi straight to the neutral switch? Im wondering why it suddenly went bad, it ran pretty good before, other than the shutting off problem. I made a small problem into a major one.
racerwhit is offline   Reply With Quote
HondaATVForums.net is the premier Honda ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads, so Register - It's Free!
Old 01-08-2017, 08:12 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Member #2048
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
View shadetree's Photo Gallery(0)
Posts: 27,894
Liked: 1388 times
your turning the key on, and your not getting a neutral light on the dash ?, if the neutral light is not coming on ?, it won't fire at all. the neutral switch must be hooked up at all times. turn the key on ( this is for testing only ! ), touch the neutral wire to the engine/frame for ground, light come on then ? if so ?, you either have a bad nuetral switch ( common problem ), or, a bad diode under/inside the black box under the handle bars, 10mm bolt holds the plastic door closed, the diode is inside there. pull it out of the connector, take a paper clip, install it in the connector ( this is temporary ! ) turn the key on, neutral light come on then ?, if so ?, the diode is bad. and welcome to the forums.
__________________
'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '83 cx650c , '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho
shadetree is online now   Reply With Quote
Old 01-08-2017, 08:33 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 
cmanningjr's Avatar
 
Member #3158
Join Date: May 2010
Location: Alabama
View cmanningjr's Photo Gallery(0)
Posts: 2,288
Liked: 158 times
Where did you get the new CDI with a wiring pigtail that didn't match the factory wiring??


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
'91 TRX300FW
'86 TRX125 Project
cmanningjr is offline   Reply With Quote
 
Old 01-08-2017, 08:37 PM   #4 (permalink)
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Member #2048
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
View shadetree's Photo Gallery(0)
Posts: 27,894
Liked: 1388 times
Quote:
Originally Posted by cmanningjr View Post
Where did you get the new CDI with a wiring pigtail that didn't match the factory wiring??


Sent from my iPhone using Tapatalk
there is an after market pig tail to use on revised c.d.i's, but I don't know if his c.d.i is after market ??.
cmanningjr likes this.
__________________
'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '83 cx650c , '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho
shadetree is online now   Reply With Quote
Old 01-10-2017, 07:43 PM   #5 (permalink)
Junior Member
 
racerwhit's Avatar
 
Member #84025
Join Date: Jan 2017
View racerwhit's Photo Gallery(0)
Posts: 7
Liked: 1 times
It is an aftermarket CDI from ebay. The neutral light comes on but doesnt fire at the plug. I even tried the old cdi that worked, although inconsistently, and still no fire. next, I will check the run/kill switch with ohm meter. anything else to check? Thanks for the welcome and help!
racerwhit is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2017, 07:47 PM   #6 (permalink)
Senior Member
 
cmanningjr's Avatar
 
Member #3158
Join Date: May 2010
Location: Alabama
View cmanningjr's Photo Gallery(0)
Posts: 2,288
Liked: 158 times
Personally I would try to get an OEM CDI. Aftermarket CDI's are hit and miss..

Have you tried tapping on the original CDI while trying to crank it??


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
'91 TRX300FW
'86 TRX125 Project
cmanningjr is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2017, 08:01 PM   #7 (permalink)
Junior Member
 
racerwhit's Avatar
 
Member #84025
Join Date: Jan 2017
View racerwhit's Photo Gallery(0)
Posts: 7
Liked: 1 times
I'll get to work on it tomorrow night, so I can try that then. Thanks
cmanningjr likes this.
racerwhit is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2017, 08:24 AM   #8 (permalink)
Senior Member
 
LBZ_Duramax's Avatar
 
Member #4034
Join Date: Jul 2010
Location: NC
View LBZ_Duramax's Photo Gallery(0)
Posts: 1,036
Liked: 59 times
Bought a cdi off ebay, same problem you're having. As soon as I plugged in the aftermarket cdi I didn't have a neutral light. I plugged in the original cdi and had neutral light. Get you an original OEM or Ricks Hot Shot CDI. They are the only ones that are any count.
__________________
2016 Honda Pioneer 1000-5 Deluxe White
-Stock

2008 Honda Rancher 420 4x4
Work in progress

1998 Honda Trx300 4x4
317 motor, 54% Gear Reduction, EBC Clutches, 350D Rear End, 2.5" Stretched Swingarm, 350D Clutch Cover, Oil Cooler, Foreman 450 Clutch, Disc Brake Kit

1985 Honda Big Red 250 ATC
18% Reduction, 28" EDL

1986 Honda Fourtrax 125
-First ATV

1987 Honda Fourtrax 70
-Work in progress for my sons 3rd birthday

Sold
13 - Honda Trx300 4x4
LBZ_Duramax is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2017, 07:54 PM   #9 (permalink)
Junior Member
 
racerwhit's Avatar
 
Member #84025
Join Date: Jan 2017
View racerwhit's Photo Gallery(0)
Posts: 7
Liked: 1 times
The thing is.... I have the neutral light on but no spark at the plug. I ohmmed the kill switch, it works fine. I changed back to the old cdi and nothing. Neutral light is still on and it will go off when I put it in gear. Going back to my first post - the manual says there should be no continuity{open circuit}on the green wire to ground when the shifter is in neutral. This one has continuity to ground like there is a short in the harness to ground. even if I disconnect the neutral switch connection at the transmission, i still get the closed circuit at the cdi. HELP!!!!!!!
racerwhit is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2017, 09:14 PM   #10 (permalink)
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Member #2048
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
View shadetree's Photo Gallery(0)
Posts: 27,894
Liked: 1388 times
the neutral light is '' hot '' at all times when the key is on, and your in neutral, once you shift to another gear, your grounding the neutral wire, and this is what turns the neutral light off.
__________________
'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '83 cx650c , '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho
shadetree is online now   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Honda ATV Forum > Honda ATV Technical Discussions > Repair & Maintenance


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


» Forum Search
» Discount Tire
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
All times are GMT -6. The time now is 06:55 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.