Honda ATV Forum
Go Back   Honda ATV Forum > Honda ATV Technical Discussions > Repair & Maintenance

Repair & Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-25-2009, 11:19 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Bama's Avatar
 
Member #762
Join Date: Sep 2009
View Bama's Photo Gallery(0)
Posts: 3
300ex bogging, hesitation

Ok fellow riders. Let me explain the problem in as much detail as I can.

First 1996 300ex, completely stock. At half throttle it bogs, stutters, hesitates, whatever ya wanna call it, in neutral. When riding, 1st gear allows me to go maybe 5mph, 2nd gets me 8-10, and so on so forth.
Checked plug, it was black, replaced it, same problem.
Checked fuel, noticed a lot of junk in the tank. Emptied tank, cleaned. Removed carb, tore down, cleaned, reinstalled, all stock jets, needle clip positions, everything stock. Removed fuel petcock and cleaned it. Reinstalled all with fresh gas, same problem.
Researched 14pages on another forum and found that some say to ground the neutral and reverse switches on the cdi side of the harness. Did that, same problem.
Swapped 3 known good cdi boxes, 2 reverse inhibitors, and 2 good coils, all with the problem still happening. Everything I have tried has not gotten rid of the problem.
Also just finished replacing the cam and exhaust rocker, timing is dead on, compression is great, valve lash is set at 6, all done a couple of days ago, ran great when I finished it, now today this starts.

Now my brothers 98 300ex with SuperTrapp slip-on and .50 over piston, developed the same problem at the same time. All he did was ground both switch wires and it solved his problem, so we believe, need to test ride to verify.

Both were running fantastic 2 days ago. Help me please. I just got this bike a couple of weeks ago and have not even been able to ride it. Have a trail ride planned Saturday and would love to go. Sorry for the long post, but I believe it is better to inform as much as possible to get help over the intraweb. Thanks in advance.
Bama is offline   Reply With Quote
HondaATVForums.net is the premier Honda ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads, so Register - It's Free!
Old 09-25-2009, 12:02 PM   #2 (permalink)
Super Moderator
Supporting Member
 
Redracer's Avatar
 
Member #618
Join Date: Aug 2009
Location: Denver, Co
View Redracer's Photo Gallery(0)
Posts: 6,770
Liked: 1 times
It definitely sounds like a jetting issue. You are running to rich, that is why your plug was black. How does the air filter look? Sounds like it is flooding out.
__________________
Thank you to my 2012 Sponsors:
Dynamic Graphics, Inc.
Aurora Honda
LoneStar Racing
Leatt
Fox Shox
HondaATVForums.NET
Redracer is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2009, 12:03 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 
Pain's Avatar
 
Member #690
Join Date: Aug 2009
Location: NoVA
View Pain's Photo Gallery(0)
Posts: 1,284
Quote:
Originally Posted by Bama View Post
Sorry for the long post, but I believe it is better to inform as much as possible to get help over the intraweb.
I can't help you, but I will thank you for the long post. I hate it when on forums people come in and say "It won't work, please help". Makes you want to scream.

hope someone can help you fix it before tomorrow.
Pain is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2009, 01:33 PM   #4 (permalink)
Junior Member
 
sjw6's Avatar
 
Member #862
Join Date: Sep 2009
View sjw6's Photo Gallery(0)
Posts: 5
I agree that it might be a jetting issue. I had a similar problem on my 400EX, and my buddy recommended that rather than clean the plug I try replacing it. I did that and it fixed the problem. I don't know if this helps and if you have already done it I am sorry if it did not work.
__________________
Rincon 680, Rancher 500, TRX400ex
sjw6 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2009, 02:46 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
69quadracer's Avatar
 
Member #805
Join Date: Sep 2009
Location: Southaven,Ms
View 69quadracer's Photo Gallery(0)
Posts: 3,581
Liked: 3 times
If you change plugs and it still is black try taking off the breather box lid and try that.
69quadracer is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2009, 07:55 PM   #6 (permalink)
Junior Member
 
Bama's Avatar
 
Member #762
Join Date: Sep 2009
View Bama's Photo Gallery(0)
Posts: 3
All suggestions have been done. Jets are stock, stock exhaust, stock intake. Bike is stock. Jets are all free, none are clogged. Someone also recommended that the regulator be bad or a charging system problem. Swapped a known good regulator and problem still exists.
Bama is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2009, 09:35 PM   #7 (permalink)
Super Moderator
Supporting Member
 
Redracer's Avatar
 
Member #618
Join Date: Aug 2009
Location: Denver, Co
View Redracer's Photo Gallery(0)
Posts: 6,770
Liked: 1 times
Next step... what elevation are you at?
__________________
Thank you to my 2012 Sponsors:
Dynamic Graphics, Inc.
Aurora Honda
LoneStar Racing
Leatt
Fox Shox
HondaATVForums.NET
Redracer is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2009, 09:46 PM   #8 (permalink)
Super Moderator
Supporting Member
 
tomgodd's Avatar
 
Member #126
Join Date: Feb 2009
Location: Kentucky
View tomgodd's Photo Gallery(0)
Posts: 5,945
Liked: 2 times
Check your sparkarrestor. May not be breathing out. Just a guess
__________________
NEVER TAKE A SLEEPING PILL AND A LAXATIVE IN THE SAME NIGHT!
http://www.youtube.com/watch?v=Exbsw5ssn4I
Equal opportunity offender.
tomgodd is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2009, 09:47 PM   #9 (permalink)
Super Moderator
Supporting Member
 
tomgodd's Avatar
 
Member #126
Join Date: Feb 2009
Location: Kentucky
View tomgodd's Photo Gallery(0)
Posts: 5,945
Liked: 2 times
100% agree!!!
Quote:
Originally Posted by pain View Post
i can't help you, but i will thank you for the long post. I hate it when on forums people come in and say "it won't work, please help". Makes you want to scream.

Hope someone can help you fix it before tomorrow.
__________________
NEVER TAKE A SLEEPING PILL AND A LAXATIVE IN THE SAME NIGHT!
http://www.youtube.com/watch?v=Exbsw5ssn4I
Equal opportunity offender.
tomgodd is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2009, 02:23 AM   #10 (permalink)
Junior Member
 
Bama's Avatar
 
Member #762
Join Date: Sep 2009
View Bama's Photo Gallery(0)
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by Redracer View Post
Next step... what elevation are you at?
Not sure, I am in Lexington, KY though.

Did some more diagnostics tonight. First off, checked the charging system and all is well.
Then checked valve adjustment, its good, no tight or loose valves.
Kinda wierd. We noticed that with the air intake pipe off, that when it would bogg down it was throwing fuel out of the intake side of the carb. We did some adjustments, and with the intake pipe on it would run fine, yet with the pipe on, or the lid off, or the filter off, it would bog down at 1/2 throttle.
Now got to lookin again and pulled the main jet outta the carb, number on it is 128 with what looks like a fat K in front of the number. I am going to the stealership tomorrow and pick up a 122 main jet to see if that is the problem.
Sorry for saying the jets were stock earlier, I could have sworn I saw a 122 in there. Hope this solves the problem. I don't have anything left to check.
Bama is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Honda ATV Forum > Honda ATV Technical Discussions > Repair & Maintenance


Search tags for this page
+honda+300ex+flat+at++full throttle
,

300ex bogs

,
300ex bogs at full throttle
,
300ex bogs down at half throttle
,

300ex hesitation

,
300ex stuttering
,
300ex stuttering at half throttle
,
98 honda 300 bogging out
,
honda 300ex bogging
,

honda 300ex bogging out

,
honda 300ex hesitation
,
honda trx300ex bogging
Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


» Discount Tire
Motosport.com


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.1
All times are GMT -6. The time now is 11:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.