2001 honda trx400ex starting problems - Honda ATV Forum
Repair & Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 02-19-2012, 03:05 PM Thread Starter
Junior Member
 
4_wheeler_crazy's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1
Question 2001 honda trx400ex starting problems

hi a newbie here
i have a 01 honda trx400ex sportstrax
it has me very puzzled at this point this is what is going on after riding it picks it's times when it wants to start back.... some times it starts fine 4-5 times then nothing ....sometimes it wont start back
what i know it's getting fire gas is going to carb.
what i've researched.. honda's service/repair manual
on line forums
asked everyone i know who knows anything about atvs
please help i just bought this 400 about 2 weeks ago and put a new pistion and ring kit in it
thanks
4_wheeler_crazy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 02-19-2012, 03:14 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
TRX2fiveO's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: East coast North Carolina
Posts: 18,073
Liked: 316 times
Garage
Welcome to the forum
I would start with a valve adjustment if the valves are improperly adjusted it will cause a hard start or no start

"MOOSE WAGON "
00 TRX400EX aka "MOOSE ROCKET"
91 TRX250X aka "MOOSE WAGON" RETIRED
96 Polaris 400L sport (Mrs. Moose Ride)
07 Suzuki LTZ250 (Sons)
96 Polaris 250 Trail Blazer (daughters)
06 TRX450ER aka === Under construction

Progress and Help
PM FOR MANUAL HELP
JETTING
Service_Manual_Downloads
2000_400EX_Build
400EX_Pivot_Bolt_
TRX2fiveO is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 02-19-2012, 03:30 PM
Junior Member
 
Three's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Indiana
Posts: 18
thats very true if the valves are too far off, which happens from a lot of riding and no tlc, it will cause serious starting problems.. could be a variety of things though, may just be a short in the wire. or in the kill switch.
Three is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 02-19-2012, 04:39 PM
Member
 
gremlin's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Dorchester NB Canada
Posts: 28
I had a similar problem to that and it turned out to be a ground that had just gotten a little too corroded and wasn't making a great connection all the time.

2001 Fourtrax 250
1500LBS BADA Winch
MudLites

1987 Bayou 185

gremlin is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda ATV Forum > Honda ATV Technical Discussions > Repair & Maintenance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome