10 A ign fuse keeps blown out when i turn the key - Honda ATV Forum
Honda Rancher Discuss all models of the Honda Rancher 350/400/420

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 22 (permalink) Old 05-22-2012, 09:55 AM Thread Starter
Member
 
MorganTrail's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 57
10 A ign fuse keeps blown out when i turn the key

Been having some trouble the last few days and yesterday it wouldn't start and all i could hear was buzzing so tried a boost and it ran fine and a few hrs later tird it again and it wouldn't go on a boost. Now im seeing that when i turn the key the ign fuse is burnning out? Bad wire of somebody said the PGM FI unit?? Is that the computer? The - symbol is also flashing but it doesn't stop. HELP!!!
MorganTrail is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 22 (permalink) Old 05-22-2012, 11:38 AM
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
Posts: 29,381
Liked: 1713 times
if your blowing fuses ?..then this means you have a short somewhere ?...open circuit to ground will blow a fuse all day long. from your battery, trace the hot lead to your ignition..look for any bare wires touching the frame or motor ?. i don't see how a bad pgm ( c.d.i. ) can blow a fuse ?. you have a short somewhere ?.

'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '83 cx650c , '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho
shadetree is online now  
post #3 of 22 (permalink) Old 05-22-2012, 01:51 PM
Senior Member
 
ratsled's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: the north half of the great state of Mississippi.
Posts: 110
check for mouse\rat chewing.
ratsled is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 22 (permalink) Old 05-22-2012, 01:56 PM
Senior Member
 
sabre54's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Paulatuk, NT, Canada
Posts: 392
Liked: 2 times
When the PGM-FI unit goes bad it can blow the 10A ign fuse, don't know why or how cause they're sealed and for added insurance, recommend replacing the regulator as well, but as shadetree mentions above check for corroded grounds or open wires first, before blowing 200 bucks for new parts.

1996 Foreman 400 FW, 2007 420FM Rancher,2008 420FM Rancher,2009 Foreman 500 FPM
sabre54 is offline  
post #5 of 22 (permalink) Old 05-22-2012, 07:09 PM Thread Starter
Member
 
MorganTrail's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 57
bad CDI?

Been trying to figure out what's blowing my 10 amp ignition fuse. I put it in and blows when i turn the key. Could smell some burning and buzzing. My cdi/ecu/computer unit was hot.Seems to be diff names for it. Could that be fried or could it be a bad wire im not seeing. Went through a few wires and cant see anything. Started on a boost yesterday but wont do that anymore. The - symbol keeps flashing and doesnt stop. Im not sure what else to do. I had my fuel pump of a few days ago changing the filter. DOnt think that would have done anything

Last edited by MorganTrail; 05-22-2012 at 07:21 PM.
MorganTrail is offline  
post #6 of 22 (permalink) Old 05-23-2012, 10:09 AM
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
Posts: 29,381
Liked: 1713 times
Quote:
Originally Posted by MorganTrail View Post
Been trying to figure out what's blowing my 10 amp ignition fuse. I put it in and blows when i turn the key. Could smell some burning and buzzing. My cdi/ecu/computer unit was hot.Seems to be diff names for it. Could that be fried or could it be a bad wire im not seeing. Went through a few wires and cant see anything. Started on a boost yesterday but wont do that anymore. The - symbol keeps flashing and doesnt stop. Im not sure what else to do. I had my fuel pump of a few days ago changing the filter. DOnt think that would have done anything
try this....look up your fuse..and see what that 10 amp fuse is inline with ?..your fuel pump ?..fan ?..see where it goes ?..where ever that fuse is in line ?..more than likely..what ever is in line with that ?..is what your problem is ?..look at your wiring diagram..and see what all is in that circuit ?. when you see something that is hooked to that fuse..unplug it..put another fuse in..turn the key on..if the fuse does not blow ?..then you found out what is blowing the fuse..orrrrrrrr..you can just unplug everything..and start pluging one thing back in at a time..when the fuse blows..then you will know what is making it blow ?.

'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '83 cx650c , '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho
shadetree is online now  
post #7 of 22 (permalink) Old 05-23-2012, 10:13 AM
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
Posts: 29,381
Liked: 1713 times
also..as i said before....somewhereeeeeee in the wire harness..is a bare wire..touching the frame..or motor ?..this is the only thing i know that will blow a fuse..i have never heard of a bad c.d.i. or ecm blowing a fuse..only thing that will blow a fuse is an open circuit..which means...you got a hot wire touching ground.

'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '83 cx650c , '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho
shadetree is online now  
post #8 of 22 (permalink) Old 05-23-2012, 11:05 AM Thread Starter
Member
 
MorganTrail's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 57
I hope its a wire! My FI and Temp light was flashing a few days ago but it quit for a day then this happened
MorganTrail is offline  
post #9 of 22 (permalink) Old 05-23-2012, 11:14 AM Thread Starter
Member
 
MorganTrail's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 57
I was using a bare wire to replace the fuse instead of blowing them all and the wire dims my lights and you can tell its drawing a lot of power. A few times it turned over but with no fuel pump coming on. The harness from the ignition to the fuse pannel is black taped from the last person
MorganTrail is offline  
post #10 of 22 (permalink) Old 05-23-2012, 01:03 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
Posts: 29,381
Liked: 1713 times
you just need to trace from your battery..all the way through your wire harness..up to your ignition switch..look at every inch..start at the battery..and work your way to the front of the bike, if someone has taped over the harness ?..you can tell by the color of the tape..and if they did ??..then they had the same problem your having !.

'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '83 cx650c , '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho
shadetree is online now  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda ATV Forum > Honda Model Specific Discussions > Honda Rancher

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome