what year is my engine? - Honda ATV Forum
Honda FourTrax Discussions for the FourTrax Rincon, Foreman, Rancher, Recon

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 04:28 PM Thread Starter
Junior Member
 
bsteffen19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 8
what year is my engine?

i recently bought a 1991 fourtrax 300 4x4, the guy said it needed a stator, but i checked it and i noticed that i have spark only after i let go of the starter button, i did some reading on other fourms and on here and i have noticed that this is a common problem, a cdi problem from my understanding? well i went ahead and ordered a cdi for a 91 and hooked it up and i got absolutely nothing!!, i hooked the old one i had back up and i still had spark after i had let go of the starter button, and i realize that the cdi NEEDS to be the same as the year of engine, well i did some more looking and i believe that this might not be the original motor, my ENGINE serial number is TE14E-8403860, can anyone tell me what year engine this would be? model it is from?
bsteffen19 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 04:42 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
Helmut's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 23,581
Liked: 25 times
Welcome to the forums. I don't know of any way to tell the year by looking at the engine number. "TE14E" is just the designation for the engine code and "8403860" is the engine production number. You may be able to call a dealer and they might be able to tell you the year. They probably have a list of all the production numbers that were manufactured for each year.

Most 4-wheeler problems are caused by a loose nut connecting the handlebars and the seat!!

You only need two tools in life -- WD-40 and duct tape. If it doesn't move and should, use the WD-40. If it shouldn't move and does, use the duct tape.
Helmut is offline  
post #3 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 04:44 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
Posts: 30,118
Liked: 1945 times
Quote:
Originally Posted by bsteffen19 View Post
i recently bought a 1991 fourtrax 300 4x4, the guy said it needed a stator, but i checked it and i noticed that i have spark only after i let go of the starter button, i did some reading on other fourms and on here and i have noticed that this is a common problem, a cdi problem from my understanding? well i went ahead and ordered a cdi for a 91 and hooked it up and i got absolutely nothing!!, i hooked the old one i had back up and i still had spark after i had let go of the starter button, and i realize that the cdi NEEDS to be the same as the year of engine, well i did some more looking and i believe that this might not be the original motor, my ENGINE serial number is TE14E-8403860, can anyone tell me what year engine this would be? model it is from?
welcome to the forums..as for the engine..this doesn't matter..almost all the trx300 engines are the same..i would say you did not get the right c.d.i ??..if it's not from your year..then..yeah..i'd say this is your problem. as for the spark issue..push button..only sparks when you let off..this is a c.d.i issue.

'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho, '05 trx500fm
shadetree is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 04:47 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
Posts: 30,118
Liked: 1945 times
where did you buy the new c.d.i ?..dealership ?..or ebay ?..if it was ebay..i would not trust those clowns..most of them do not know what they are pulling off a bike..not to mention..they have no way of testing them..unless they took it off a running bike ???..nope..you should buy the c.d.i's from a dealership...this is a given !.

'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho, '05 trx500fm
shadetree is offline  
post #5 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 05:00 PM Thread Starter
Junior Member
 
bsteffen19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 8
thanks guys for the quick responses, the cdi is new from dealer, but if i dont know what year engine it is, then how would i go about getting the right cdi? if i was to get a stator and cdi from a same year quad would that fix my issue, or is the timing different between years also?
bsteffen19 is offline  
post #6 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 05:02 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
Helmut's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 23,581
Liked: 25 times
Quote:
Originally Posted by shadetree View Post
Quote:
Originally Posted by bsteffen19 View Post
i recently bought a 1991 fourtrax 300 4x4, the guy said it needed a stator, but i checked it and i noticed that i have spark only after i let go of the starter button, i did some reading on other fourms and on here and i have noticed that this is a common problem, a cdi problem from my understanding? well i went ahead and ordered a cdi for a 91 and hooked it up and i got absolutely nothing!!, i hooked the old one i had back up and i still had spark after i had let go of the starter button, and i realize that the cdi NEEDS to be the same as the year of engine, well i did some more looking and i believe that this might not be the original motor, my ENGINE serial number is TE14E-8403860, can anyone tell me what year engine this would be? model it is from?
welcome to the forums..as for the engine..this doesn't matter..almost all the trx300 engines are the same..i would say you did not get the right c.d.i ??..if it's not from your year..then..yeah..i'd say this is your problem. as for the spark issue..push button..only sparks when you let off..this is a c.d.i issue.
I just wanted to add something to this. Some of the Fourtrax 300s used Mitsba Denki brand stators and flywheels and some of them used Nippon Denso brand stators and flywheels. If you mix one brand of flywheel with the other brand of stator and vice versa, they won't work. It doesn't matter about the year. A certain year can have either of these brands, as long as the brand of both the stator and flywheel match. I don't think the CDI has to be matched with the brand of the stator and flywheel, though. The CDI just has to be the correct one for the year of the ATV because the wiring is different on some years. I just thought i would mention this, just in case someone may have replaced the stator or flywheel and didn't match the brands.

Most 4-wheeler problems are caused by a loose nut connecting the handlebars and the seat!!

You only need two tools in life -- WD-40 and duct tape. If it doesn't move and should, use the WD-40. If it shouldn't move and does, use the duct tape.
Helmut is offline  
post #7 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 05:04 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
Helmut's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 23,581
Liked: 25 times
Here's an example of what I'm talking about. Click on the link below. The last post in the thread explains the issue.

another 96 trx300fw ?

Most 4-wheeler problems are caused by a loose nut connecting the handlebars and the seat!!

You only need two tools in life -- WD-40 and duct tape. If it doesn't move and should, use the WD-40. If it shouldn't move and does, use the duct tape.
Helmut is offline  
post #8 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 05:27 PM
Super Moderator
Supporting Member
 
shadetree's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: north little rock, ar.
Posts: 30,118
Liked: 1945 times
Quote:
Originally Posted by Helmut View Post
Quote:
Originally Posted by shadetree View Post
Quote:
Originally Posted by bsteffen19 View Post
i recently bought a 1991 fourtrax 300 4x4, the guy said it needed a stator, but i checked it and i noticed that i have spark only after i let go of the starter button, i did some reading on other fourms and on here and i have noticed that this is a common problem, a cdi problem from my understanding? well i went ahead and ordered a cdi for a 91 and hooked it up and i got absolutely nothing!!, i hooked the old one i had back up and i still had spark after i had let go of the starter button, and i realize that the cdi NEEDS to be the same as the year of engine, well i did some more looking and i believe that this might not be the original motor, my ENGINE serial number is TE14E-8403860, can anyone tell me what year engine this would be? model it is from?
welcome to the forums..as for the engine..this doesn't matter..almost all the trx300 engines are the same..i would say you did not get the right c.d.i ??..if it's not from your year..then..yeah..i'd say this is your problem. as for the spark issue..push button..only sparks when you let off..this is a c.d.i issue.
I just wanted to add something to this. Some of the Fourtrax 300s used Mitsba Denki brand stators and flywheels and some of them used Nippon Denso brand stators and flywheels. If you mix one brand of flywheel with the other brand of stator and vice versa, they won't work. It doesn't matter about the year. A certain year can have either of these brands, as long as the brand of both the stator and flywheel match. I don't think the CDI has to be matched with the brand of the stator and flywheel, though. The CDI just has to be the correct one for the year of the ATV because the wiring is different on some years. I just thought i would mention this, just in case someone may have replaced the stator or flywheel and didn't match the brands.
this is some great info..as i had no clue about this ^^^^..i'd also like to ad..did he check the pick up coil ? ( pulse generator ). ??.

'89 trx350D foreman 4x4...'85 vf700c magna, '03 trx450fm foreman 4x4 , 2015 Yamaha waverunner fx cruiser ho, '05 trx500fm
shadetree is offline  
post #9 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 06:50 PM Thread Starter
Junior Member
 
bsteffen19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 8
sorry for the late response, and for this good info, i did check the pulse generator for ohms i believe it was 332, it should be the same stator to flywheel, because the guy had told me that it had just quit one day, but a word from a man you dont know dosent go very far either, i will have to take it back apart and report back to you guys, thanks for the help
bsteffen19 is offline  
post #10 of 20 (permalink) Old 09-25-2011, 07:23 PM Thread Starter
Junior Member
 
bsteffen19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 8
i got it torn back apart, the flywheel is a mitsuba but the flywheel oly says K Y on it, it has 12 spools on it? i kno one stator has 12 and one has 18 but what brand is this one?
bsteffen19 is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda ATV Forum > Honda Model Specific Discussions > Honda FourTrax

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome